Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till ytterligare vindkraftsutbyggnad

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från den kommun där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet. En kommun kan i dag säga ja eller nej till ett vindkraftsbygge när som helst i tillståndsprocessen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Bjurholm

Det är viktigt för framtida generationer att alla vågar ta ansvar och göra det vi kan för att minska den klimatpåverkan vårt konsumtionssamhälle driver på. Förnyelsebar energi behövs för att vi ska klara den gröna omställningen. Den lokala bygden måste dock på ett bättre sätt än idag kompenseras för att acceptansen för vindkraften ska öka.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Bjurholm

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

V
Vänsterpartiet Bjurholm

Tycker inte man ska stänga dörren till vindkraftsutbyggnad, och det finns ju ett område godkänt som ska börja byggas, så efter det kanske man inte ska ha mer i Bjurholms kommun. Sen tror jag inte på förslaget att bygga högre än det som de nu har tillstånd för.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Bjurholm

Extra viktig fråga

Vi ska värna våran natur och inte bygga vindkraftindustri. Bjurholm har många turistföretag som också drabbas negativt av utbyggd vindkraft i området

SD
Sverigedemokraterna Bjurholm

Extra viktig fråga

Vindkraftsindustriområden tillför inget till kommunen förutom att de exploaterar vår vackra natur främst för utländska intressen.