Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska subventionera gratis busstrafik inom Avesta kommun

Om frågan
Inom de flesta regioner är det politiken i regionen som reglerar kollektivtrafikens utveckling. Både lokal och regional kollektivtrafik upphandlas oftast av en regional kollektivtrafikmyndighet, men kommunen kan bidra med extra finansiering om det finns behov av mer kollektivtrafik eller vid andra prioriteringar.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Avesta

Vårt erbjudande om kommunal service ska omfatta hela befolkningen i hela kommunen och det visade sig i vårt försök gällande busstrafiken att subventionen blev en förmån för centralorten men inte landsbygden. Däremot får alla betala förmånen.

M
Moderaterna Avesta

Bussarna är redan kraftigt subventionerade. Vi tror inte att kvalliten på bussarna är så dålig att det krävs ytterligare skattepengar som istället gör betydligt mer nytta inom bildning eller äldreomsorgen

SD
Sverigedemokraterna Avesta

Nej, alla som skall ta bussen skall bära sina egna kostnader. Vi anser det även fel att socialen subventionerar för busskort.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Avesta

Extra viktig fråga

Minskar segregeringen och ökar möjligheten till det social och mycket mer , alla har helt enkelt inte råd med att åka buss numera.

Mycket bra förslag

S
Socialdemokraterna Avesta

Avesta kommun vill återinföra avgiftsfri kollektivtrafik. De som reser mest är ungdomar och äldre, två grupper med lägre inkomster så det gynnar jämlikheten. När det är fler som reser så det gynnar det också miljön och är bättre utnyttjande av skattemedel än att ha tomma bussar som kör runt. Ju fler som åker desto fler avgångar och dessutom fler arbetstillfällen för busschaufförer.

V
Vänsterpartiet Avesta

Partiet har inte lämnat någon motivering