Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska finnas F–6-skolor på alla orter i kommunen

Om frågan
Fram till 2018 fanns det låg- och mellanstadieskolor på varje ort i Askersunds kommun. En skolutredning ledde till en omorganisation med färre F–6-skolor i kommunen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Askersund

Vi är positiva till den skolorganisation som beslutats i fullmäktige. Det finns inte elevunderlag för skolor på alla orter i kommunen.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Askersund

Svårighet att rekrytera behöriga lärare

L
Liberalerna Askersund

För att kunna erbjuda bra och likvärdig utbildning ska inte skolorna vara för små. Det är varken bra för lärare eller elever. Med den utgångspunkten ska det finnas skolor på så många ställen som möjligt men det fungerar inte på alltför små orter.

M
Moderaterna Askersund

Extra viktig fråga

Vi har beslutat om en organisation vi tror har rätt förutsättningar för att alla barn ska nå målen. För små skolor för äldre elever tror vi bra för barnen.

V
Vänsterpartiet Askersund

Extra viktig fråga

Vi tycker att den nya skolorganisationen är stort steg i rätt riktning. Det gör att resurserna kan ges till de eleverna med störst behov och inte där det råkar ligga en skola. Vi kommer dock att verka för att vi på sikt får 4 F-6-skolor: 2 i tätorterna Askersund och Åsbro och 2 på landsbygden i Rönneshytta och Hammar.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Askersund

Förutsatt att den pedagogiska kvaliteten kan upprätthållas

S
Socialdemokraterna Askersund

Vi vill satsa på alla skolor i kommunen, även de på landsbygden. Vi vill ha långsiktighet för verksamheterna och för lokalerna.

Mycket bra förslag

LPo
Landsbygdspartiet Oberoende Askersund

Extra viktig fråga

Närhet till skola är centralt för att människor på landsbygden ska kunna leva och utvecklas, såväl yrkesmässigt som socialt.

SD
Sverigedemokraterna Askersund

Extra viktig fråga

Då kan kommunen erbjuda sin befolkning större valmöjlighet då Sverige har ett fritt skolval.