Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Aneby

Matsedeln i skolan ska vara anpassad till elevernas näringsbehov och ska framför allt smaka bra. Att laga maten i lokala kök och köpa råvaror med bra kvalitet av lokala producenter är viktigare än obligatoriska råvaror på menyn.

L
Liberalerna Aneby

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Aneby

Extra viktig fråga

Moderaterna står för valfrihet. Därför är det viktigt att de som väljer att äta kött även ska få det. Däremot så finns det utmärkta kost program som kan räkna ut matens näringsvärde - de borde också kunna räkna ut den miljöbelastning varje måltid ger så att vi genom ett lärande kan visa vår yngre generation hur de kan påverka sin framtida livsmiljö.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Aneby

Den maten som serveras till barn och unga ska i möjligaste mån var närproducerade och gärna även vegetariska dagar men inte obligatorium.

S
Socialdemokraterna Aneby

En kortfristig dag är en bra start. Om det slår väl ut kan man diskutera om det skall vara två.

SD
Sverigedemokraterna Aneby

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Aneby

Extra viktig fråga

Köttkonsumtionen måste minska. Med två köttfria dagar i skolan räcker pengarna till bra, svenskt och helst närprodcerat kvalitetskött.