Val 2022 Valkompass
kommun

Alingsås ska säga nej till ytterligare vindkraftsparker

Om frågan
Beslut om vindkraft tas av länsstyrelsen, men kommunen har möjlighet att lägga veto för att stoppa planerna.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Alingsås

Extra viktig fråga

Hela Sverige måste ta sitt ansvar för klimatsmart energi. Därför är det viktigt att bygga ut vindkraften.

L
Liberalerna Alingsås

Alingsås har ett stort behov av att utvecklas. Utvecklingen kräver att energiförsörjningen vilar på många fötter. Som en av de kommuner som levererar fossilfri värme till fjärrvärmenäten behöver även kommunens elförsörjning vara fossilfri. Vårt mål som fossilfri kommun kräver att sol, vind och vatten bidrager. Alla etableringar måste dock ta hänsyn till natur- och kulturmiljön.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Alingsås

Extra viktig fråga

Viktigt att vid planering av vindkraftsparker att ta hänsyn till kringliggande miljö, så att värdefull natur inte förstörs och att allvarliga störningar för boende i närheten inte uppstår.

V
Vänsterpartiet Alingsås

Kommunen behöver mer grön energi, men det är också viktigt att naturresursernas värden stannar kvar där de utvinns och produceras. Därför vill vi kraftigt bygga ut solenergin och vindkraften med målsättningen att kommunen ska bli helt självförsörjande på förnybar el och ägas demokratiskt av oss i kommunen.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Alingsås

Extra viktig fråga

De vindkraften vi har i kommunen räcker för tillfället.

M
Moderaterna Alingsås

Extra viktig fråga

Den vindkraftsetablering som skett på Rödeneplatån är tillräcklig. Vi har sett vilken inverkan den gjort och säger därför nej till fler.

S
Socialdemokraterna Alingsås

Extra viktig fråga

Vi anser att Alingsås kommun, i och med etableringen av den stora vindkraftsparken på Rödeneplatån, nu har dragit sitt strå till stacken när det gäller vindkraftsutbyggnad i Sverige. Konsekvenserna av ytterligare vindkraftsparker för natur, djur och människor vore alltför negativa.

SD
Sverigedemokraterna Alingsås

Extra viktig fråga

Miljön är vår viktigaste resurs. Att förstöra skogar och djurens livsbetingelser är inte smart, det är dumt och kortsiktigt. Kärnkraft, vatten, sol och vind ska inte konkurrera ut varandra, utan komplettera varandra så att energibehoven säkerställs.