EU-valet 2024 är avgjort
Se valresultatetJämfört med idag…
Hur mycket politiskt inflytande ska EU ha?
Om frågan
Så svarar partierna
1. Mycket mindre
SDSverigedemokraterna
Överstatlighet ska begränsas och spärrar mot centralistiska tendenser behövs för att stoppa maktöverföringen. Sverigedemokraternas uppfattning är allt för många politikområden idag omfattas av överstatliga regleringar och beslut, vilket är problematiskt inte minst ur demokratisk synvinkel.
VVänsterpartiet
Vi vill att besluten ska ligga så nära medborgarna som möjligt. På alltför många områden - t.ex. elmarknaden, järnvägen och arbetsrätten - har EU satt sig över medlemsländerna. Men, vissa utmaningar är gränsöverskridande och måste mötas gemensamt, inte minst klimatet. Vi vill se mer samarbete mellan självständiga stater, och mindre överstatlighet som begränsar medborgarnas inflytande.
2. Lite mindre
KDKristdemokraterna
KD vill att EU:s makt ska utgå från det som hanteras bäst gemensamt, och sådant som hör hemma nationellt bör unionen hålla sig borta ifrån. EU bör härvid ta stora kliv tillbaka inom bland annat social-, skogs- och arbetsmarknadspolitik samtidigt som EU:s kompetens bör stärkas inom utrikes-, säkerhets-, migrations- och handelsfrågor. Sammantaget innebär detta ett något smalare, men vassare, EU.
MModeraterna
EU:s fokus ska ligga på att lösa gemensamma frågor som Sverige och övriga medlemsländerna inte kan hantera på egen hand, till exempel handel och inre marknad, klimat och miljö, konkurrenskraft, migration och säkerhet. EU ska däremot inte detaljstyra sådant som vi i Sverige sköter bättre själva. Närhetsprincipen, att beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå, är vägledande för Moderaterna.
3. Samma som i dag
CCenterpartiet
EU-samarbetet är otroligt viktigt för freden, friheten och klimatet. För att behålla förtroendet och legitimitet i politiken är det dock viktigt att rätt beslut fattas på rätt plats. Centerpartiet för en decentralistisk politik och vill att fler beslut ska fattas så nära människor som möjligt. Vi vill värna det lokala- & nationella självbestämmandet, i individens friheter och äganderätten.
MPMiljöpartiet
Miljö- och klimatfrågan, demokrati och mänskliga rättigheter är gemensamma angelägenheter som kräver gemensamma svar.
4. Lite mer
SSocialdemokraterna
Vi vill inte se att mer makt flyttas från Sverige till EU, men det är viktigt att EU får ett ökat inflytande i världen.
5. Mycket mer
LLiberalerna
Liberalerna vill se ett starkt EU i de frågor där samarbete behövs, och lämnar andra frågor åt medlemsländerna och medborgarna själva. Men för att lösa gemensamma samhällsproblem behöver vi samarbeta tätare i Europa. Det handlar om att fortsätta stötta Ukraina och säkra ställningen till en fossilfri ekonomi, öka säkerheten i vårt närområde och stärka kampen mot den organiserade brottsligheten.