
EU-valet 2024 är avgjort
Se valresultatetPolitiskt förslag
EU ska vid sidan av Nato utveckla sitt eget försvarssamarbete
Om frågan
Så svarar partierna
Ganska dåligt förslag
SDSverigedemokraterna
EU:s medlemsländer behöver stärka sina militära förmågor för att stärka Nato, inte genom att skapa parallella strukturer till Nato. Däremot ser vi gärna att medlemsländernas försvarsindustrier utvecklar ett bättre samarbete för att öka sin produktion.
Ganska bra förslag
CCenterpartiet
EU ska kunna hantera många olika hot och risker, inklusive militära. EU behöver fördjupa sitt försvarspolitiska samarbete men det ska komplettera det arbete som sker i Nato.
KDKristdemokraterna
KD säger nej till en EU-armé, men ja till EU som en stark säkerhetspolitisk aktör. Unionen ska i synnerhet stärka och effektivisera strukturerna kring gemensamma försvarsmateriels- och ammunitionsanskaffningar som pressar ner priser och leveranstider. Detta är även en avgörande del i EU:s utökade förmåga att stötta Ukraina. Försvarsmobiliteten behöver också öka och fler byråkratiska hinder rivas.
MPMiljöpartiet
EU:s medlemsländer behöver stärka sin försvarskapacitet på grund av det säkerhetspolitiska läget och detta bör EU bidra till. Det finns goda möjligheter att fortsätta utveckla det militära samarbetet på mellanstatlig nivå med andra medlemsstater inom EU. Vi står bakom den nuvarande gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken, inklusive EU:s fredsinsatser och internationell krishantering.
VVänsterpartiet
Ett förändrat säkerhetspolitiskt läge kräver internationellt samarbete. Vi menar att EU kan fylla en roll i att samordna och stötta medlemsländerna i att främja fred och i att bygga ett säkrare Europa. Däremot vill vi inte att ännu fler beslut om säkerhets- försvars- och utrikespolitik förs över till EU.
Mycket bra förslag
LLiberalerna
Nato ansvarar för det kollektiva försvaret av Europa, men EU behöver under de kommande åren som komplement bygga upp en trovärdig, gemensam försvarspolitik. Europa behöver kraftigt växla upp produktionen av försvarsmateriel och göra gemensamma upphandlingar, både för att kunna förse Ukraina med vapen och ammunition, och för att kunna stärka den egna försvarskapaciteten.
MModeraterna
EU är och bör inte bli en militär allians. Däremot kan EU utgöra ett viktigt komplement till Nato genom att fördjupa sitt säkerhets- och försvarssamarbete för att bättra stödja medlemsländernas motståndskraft i allt från hybridkrigföring, cyberförsvar och militär rörlighet.
SSocialdemokraterna
Vi vill se ett stärkt försvarssamarbete till exempel när det gäller att öka den europeiska produktionen av försvarsmateriel, det är inte samma sak som att vi vill se ett gemensamt EU-försvar.